Mercimek (Lens culinaris), baklagiller (Fabaceae) familyasında yer alan Lens cinsine dâhil dört türden biridir. Aslında Lens cinsi içinde bulunan tüm türlerin az çok mercek şekilli ve yenilebilir tohumları topluca “mercimekler” olarak anılsa da Lens culinaris, “mercimek” denildiğinde en çok akla gelen ve en sık tüketilendir.
Lifli ve bol proteinli bir besin olan mercimek başta B vitamini ve demir olmak üzere kalsiyum, manganez, sodyum, bakır, çinko ve fosfor mineralleri açısından da zengindir.
Besin Değerleri ( 100gr ) | |
Kolesterol | 0 |
Kalori | 336 cal |
Protein | 23,7 gr |
Yağ | 1,3 gr |
Karbonhidrat | 57,4 gr |
Kalsiyum | 68 mg |
Demir | 7 mg |
Vitamin (AIU) | 100 mg |
Vitamin (B1) | 0,46 mg |
Vitamin (B2) | 0,3 mg |
Niasin | 2 mg |
Sarı Mercimek, Yeşil Mercimek, Kırmızı Mercimek
Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek vücuda ve zihne güç verir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Gözlere de yararlıdır. Mercimeğin kalori değeri de yüksektir. Enerji verir ve yorgunluğu giderir. Kansızlara faydalıdır. Anne sütünü attırır. Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır. Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korunmaya yardımcı olur. Kalp krizi riskini azaltır. Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.